Què s\'entén per Turisme Rural?


Què s\'entén per Turisme Rural?

No és fàcil trobar un únic concepte que doni compte d'aquesta activitat ja que sovint els autors no es posen d'acord, entre altres coses perquè aquest tipus de turisme depèn de les realitats, característiques naturals, geogràfiques i etnològiques de cada país, el que dificulta per aconseguir un consens.

Molts autors utilitzen els termes de "Turisme Rural", "finques en entorn natural a Mallorca", "Agroturisme", "Ecoturisme", com a sinònims, però tots aquests termes abasten una sèrie de realitats diverses que donen lloc a conceptes diferents. Segons la literatura existent sobre el tema a la Comunitat Econòmica Europea, i amb algunes excepcions trobem dues tendències.

Definició del turisme en un medi rural

"Una que utilitza com a criteri diferenciador el percentatge de guanys que percep una comunitat rural provinents del turisme. Des d'aquest angle es distingeixen tres categories: turisme en espai rural, turisme rural i agroturisme cadascuna integrada en la precedent de la tercera a la primera com en cercles concèntrics, segons el percentatge de guanys percebudes pel conjunt de la població local o, el cas de l'agroturisme per l'agricultor en particular".

"La segona tendència utilitza com a criteri diferenciador els elements que componen l'oferta. Es parlarà de turisme rural quan la cultura rural sigui un element important en la composició de l'oferta; segons l'activitat específica que constitueixi prioritàriament aquesta oferta es parlarà d'agroturisme, turisme verd, gastronòmic, eqüestre, nàutic, històric cultural, etc. Per contra, les activitats turístiques basades en grans viles turístiques "Country", grans hotels o posades en el medi rural, o camps de golf no encaixen en el concepte de turisme rural". 

No obstant això, entenem per Turisme Rural qualsevol activitat que es desenvolupi en el medi rural i àrees naturals, compatibles amb el desenvolupament sostenible, això últim implica permanència i aprofitament "òptim" dels recursos, integració de la població local, preservació i millora de l'entorn , en contraposició al concepte de la màxima rendibilitat.

En altres paraules el turisme rural, es defineix per l'àmbit en què els passatgers desenvolupen les seves activitats més que pel contingut de les tasques que realitzen, és així que la base d'aquest tipus de turisme és el mitjà rural en un sentit ampli, posseeix un interessant patrimoni natural, històric-cultural i arquitectònic que desperta l'interès de les persones que habitualment viuen al medi urbà i que estan disposades a "invertir" part del seu temps lliure i recursos en retrobar en molts casos amb els seus orígens o simplement busquen formes o llocs per vacacionar que es troben més enllà del seu tenor de vida habitual.

En conseqüència el turisme rural es classificar en:

n
  1. Agroturisme: Està associat a la prestació d'allotjament, serveis de gastronomia local i / o activitats relacionades amb l'activitat agropecuària on el turista pot participar activament. (Ex: elaboració de melmelades, Ordenes, collites, trilles, marrada, etc.).n
  2. Turisme Esportiu: En ell, la pràctica de qualsevol activitat esportiva en l'àmbit rural és la base de l'activitat. (Ex: pesca esportiva, caça, cicloturisme, etc.).n
  3. Turisme Aventura: Utilitza l'entorn o medi natural com a recurs per produir sensacions de descobriment, pel que el seu objectiu bàsic és poder aconseguir transmetre aquestes sensacions, necessitant en conseqüència espais poc utilitzats turísticament. (Ex: parapent, descensos en basses pels rius, caminades, etc.).n
  4. Turisme Cultural: Es basa en la utilització dels recursos culturals, històrics, costumistes d'un territori com històrics i costumistes ... orientant-se cap a la preservació i millor coneixement dels mateixos. Des d'un poble fins a un caseriu poden constituir l'àmbit de desenvolupament d'aquesta forma de turisme. (Ex: estudi de cultures indígenes, circuits històrics, visites a llocs d'intrerés arquitectònic, etc.).n
  5. Ecoturisme: És una de les formes de turisme rural, definida com "segment turístic en què es prioritza la preservació de l'espai natural on es realitza, de manera que el seu disseny contempla abans de res el medi natural i per tant la seva conservació, davant de qualsevol una altra activitat ". (Ex: observació d'aus i flora.).n

El turisme rural es caracteritza per ser un turisme desitjat i controlat per la gent de la localitat que el desenvolupa, és de trobada i on es comparteixen experiències de vida de la comunitat, i per tant és un turisme:

- d'iniciativa local, que es basa en la capacitat que té l'habitant rural per donar a conèixer els seus aspectes culturals i costumistes.

- de gestió local, on les empreses de petits productors agrícoles poden desenvolupar interessants estratègies d'administració de les iniciatives de turisme rural ja que és un turisme d'empreses petites o mitjanes, on l'element central

Casetes de PescadorsQuè s\'entén per Turisme Rural?


0 Comentarios sobre Què s\'entén per Turisme Rural?


Tu dirección de email no será publicada. Todos los campos sob oblogatorios.


Ultimos comentarios
Diario Economía www.diario-economia.com
Diario digital de libre participación, formado por agencias, empresas y periodistas que desean publicar notas de prensa y dar así a conocer sus servícios o productos.
Este portal de notas de prensa pertenece al grupo Cerotec Estudios www.cerotec.net, formado por más de 40 portales en internet.
© Diario Economía 2024